Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen a jó forgószék?

Milyen a jó forgószék?

A forgószék feltalálása kapcsán meglepő tényre bukkantam. A cikkből ez is kiderül, mint ahogy az is, hogy mitől jó egy ilyen szék, és hogyan kerüld el a szaggató hát- és derékfájdalmat. Kattints és olvasd el!

 

A mai modern irodai forgószék általában 5 kerekén támaszkodik, gázlift és dönthető ülés, valamint kartámasz szolgálja a kényelmet. Mindenki látott már ilyet.

Viszont van olyan forgószék is, amely inkább fotelre hasonlít, mint székre, itt a lábak száma is változatos, a kialakításról nem is beszélve. És talán nincs is az a színvariáció, amit ne találhatnál meg a bútorboltok kínálatában. Sőt, olyan is létezik, amely inkább bárszékre vagy bárfotelre hasonlít.

Fontos külön megemlíteni a gamer forgószékeket, amelyeket hosszas és kényelmes ülésre terveztek. Formájuk, színviláguk ugyan nem minden irodába illeszkedik, azonban, ha szeretnéd a gyötrő derék- és hátfájást elkerülni, javaslom, vess rájuk egy pillantást, hátha mégis beleillenek a térbe.

A forgószék ülésmagasságát a gázlifttel szabályozhatod. Akkor jó az ülésmagasság, ha talpad kényelmesen pihen a talajon, esetleg a szék görgős lábain, viszont a térded 90 fokos szöget zár be. Így a legkényelmesebb és legkevésbé megerőltető a hosszú ideig tartó ülés.

A háttámla általában légáteresztő anyagból készül az irodai forgószék esetében, de a gamer vagy főnöki székek sokszor bőr vagy műbőr borítást kapnak.

A forgószék kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy mennyire támasztja meg a derekat. Mivel a derekunk enyhe ívben hajlik, így a teljesen egyenes háttámla egyáltalán nem támasztja a derekat, ezért olyat széket válassz, amibe deréktámaszt is építettek.

Arra is figyelmet kell fordítanod, ami igen triviális, mégis bosszantó tud lenni: befér a forgószék a karfával együtt az asztallap alá? Ha alacsony vagy, ez nagyon fontos szempont lehet, és sokszor sajnos le sem tudod venni a karfát, hiszen ez rögzíti a háttámlát az ülőfelülethez. Ha esélyes, hogy nem fér be, válassz olyan típust, amelynek a karfája leszerelhető, vagy egyszerűen nincs is.

Ha pedig nem az irodai felhasználás a cél, inkább mondjuk ügyfélfogadásra használnád, számtalan variáció közül választhatsz. Sok forgószék inkább kagylófotelre hasonlít, ezeknek jellemzően nincs kerekük.

Forgószék

Végül a meglepő tény, amit ígértem: A minap olvastam a Wikipédián (link: https://en.wikipedia.org/wiki/Swivel_chair) , hogy Thomas Jefferson volt a forgószék feltalálója, és állítása szerint egy ilyen széken írta alá az 1776-os függetlenségi nyilatkozatot az Egyesült Államokban (csak forgatható volt, kerekei nem voltak). Engem is meglepett ez a dolog!

Tartalomhoz tartozó címkék: bútor webáruház