Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36206177818

Bútorgyártásnál felhasznált fogalomszótár A-Z kisokokos

Bútorgyártásnál felhasznált fogalomszótár A-Z kisokokos

Lapraszerelt

Lapraszerelt bútorainkat egyenesen a gyárból, gyári csomagolásban szállítjuk az otthonodba, ez típustól függően hungarocell, nylon és kartondoboz. A csomagolás megóvja a bútort a sérülésektől, tartalmazza a szükséges összeszerelési útmutatót, adott esetben a célszerszámot és ezek segítségével tudod összeszerelni a rendelt bútort. Amíg nem kívánod használatba venni, könnyedén tudod tárolni, mivel a karton, vagy nylon csomagolás gondoskodik a bútor épségéről.

 

Készre szerelt bútor

Ezt a termékünket elemenként összeszerelt állapotban kapod meg és Neked nem a lapra szerelt bútort kell összeállítanod (így picit nekünk nehezebb a kiszállítás és kérjük ellenőrizd az ajtód méretét, hogy biztosan beférjen a termék az otthonodba).

Ágyneműtartó

Ágyneműtratós bútoraink belsejében tárolórekesz van kialakítva, ahol tárolni tudod az alvással kapcsolatos dolgaid pl. ágynemű.

Ágyazható/ágyfunkció

Ágyfunkciós, másnéven ágyazható funkcióval rendelkező ülőgarnitúráink és kanapéink ággyá alakíthatók. Régebben ezek a termékek inkább csak vendégágy funkciót töltöttek be, manapáság azonban szinte már minden esetben alkalmasak mindennapi alvásra. Tehát ahol azt látod ágyazható/ágyfunkció, ott fekhelyet tudsz kialakítani.

 

Lapszabászattal kapcsolatos fogalmak:

MDF lap

MDF lap, közepes sűrűségű farostlemez (Medium Density Fibreboard), mely farostokból áll, amit műgyanta hozzáadásával és hő segítségével préselnek össze. Száraz eljárással készül, ezért mindkét oldala sima, felületkezelhető, ez a farostlemeznél szélesebb felhasználást tesz lehetővé.
Felhasználja a bútor- és asztalosipar: front felületek, mart ajtók, bonyolult profilozott elemek, profillécek.
Termék előnyei: nagyfokú stabilitás és hosszú élettartam, alacsony dagadási érték, magasabb sűrűség, sima felület, kiváló megmunkálhatóság, homogén felépítés, jól marható, szerszámot kímélő alapanyag, felületkezelés nélkül is dekoratív, könnyen felületkezelhető (dekoritlemez, furnér, lakkozás, fóliázás)
Vízálló MDF: Magas páratartalmú helységekben (pl.: fürdőszoba, konyha) a vízálló MDF lap a megfelelő választás, mivel a termék melamin gyanta tartalmának köszönhetően alacsony dagadási értékkel rendelkezik, ezért nagyon jó a mérettartása.

Bútorlapok (faforgácslap, forgácslap)

A bútorgyártás leginkább költségkímélő alapanyaga a bútorlap, másnéven faforgácslap. Gyártása során a zúzott (általában: nyírfa, nyárfa, fenyőfa, tölgyfa) forgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze, majd préselik. A tömörfa hátránya a bútorlappal szemben azon túl hogy drága, például összeszárad, vetemedik és a felületkezelése is költséges.

Rétegelt lemez

Funér rétegekből felépített falemez, a rétegek fajtája és vastagsága azonos, melyeket enyvvel vagy műgyantával rögzítenek egymáshoz. Nagyon kedvelt feldolgozási forma, hiszen olcsó, jól megmunkálható, könnyen javítható.

Furnérozott lap

Valódi faborítású bútorlap / MDF lap

HDF lap

A natúr HDF-lap magas sűrűségű farostlemez (High Density Fibreboard)farostokból áll, amelyeket műgyanta hozzáadásával és hő segítségével préselnek össze. A nagy sűrűségű, zárt felületű HDF/MDF lemezek környezetbarát, száraz technológiájú eljárással készülnek folytonos üzemű gyártósoron. A gyártóberendezésnek köszönhetően sima és homogén felületű lemezeket állít elő. Felhasználási területei: bútorgyártás, hátfalak, keretek, szegélyek, ajtógyártás, fiókfenék.

A termék előnyei: nagyon nagyfokú stabilitás és hosszú élettartam, alacsony dagadási érték, különösen magas sűrűség, sima felület, magas tartósság, kiváló megmunkálhatóság, laminálásra, furnérozásra, fóliázásra kiválóan megfelelő.

ABS élzárás

Olyan 0,4-2 mm vastagságú műanyag, amelyet speciális ragasztóval lehet rögzíteni egy célgép segítségével thermikus eljárással. Színe, mintázata és bordázata rendszerint azonos a bútorlappal, de választható más szín is, vagy akár fém/inox/fémhatású profil, is amely különlegesebbé teheti a bútor megjelenését. ABS élzárással a lapelemek éleit fedjük be, ez fontos esztétikai és védelmi szempontból is, ellenáll a mechanikai sérüléseknek és a víznek.

Élfólia

Élfóliával a bútorlapok éleit tudjuk megóvni az enyhébb mechanikai sérülésektől. Színe, mintázata és bordázata rendszerint azonos a bútorlappal, de választható más szín is, amely különlegesebbé teheti a bútor megjelenését. Rögzítése ragasztő, vagy hő használatával történik, fokozottabban sérülésveszélyes helyek rendszerint ABS élzárást alkalmaznak, amely jobban ellenáll a nedvességnek is.

Laminált felület

A laminált felület úgy készül, hogy a faforgácslapot mindkét oldalon színes, vagy faerezet mintás papírral, majd egy ellenálló műanyag réteggel vonják be. A gyártók  a laminált bútorlapokat mint olcsó és környezetbarát megoldást jellemzik, előnyei: olcsó, könnyű, egyszerűen megmunkálható, rendkívül széles választék színben és mintázatban, felülete jól tisztítható.

 

 

Bútor szerelvényekkel kapcsolatos fogalmak:

Kivetőpánt

A kivetőpántok rögzítik az ajtókat a bútorokhoz, mivel azonban rengeteg helyre, méretre és nyitásirányra/formára szerelünk ajtót a bútorainkra, így rengeteg kivetőpánt is létezik: lehet közézáródó, ráütődő, síkban és szögben záródó is.

Fiókcsúszó, fióksín

A fiókcsúszó, vagy másnéven fióksín, bútorainkban található fiókok mozgását teszi lehetővé. Felhasználási helyétől függően alkalmaznak csillapítós, másnéven fékezős, illetve teljesen és részlegesen kihúzható golyós és sínes fiókcsúszókat is, melyeknek ma népszerű kiegészítése az önbehúzó, vagy teleszkópos fiókcsúszó.

Polctartó

A polctartó nevéből adódóan a bútorainkban található polcok rögzítésére szolgál. Eltérő furatú lyukakba eltérő méretű polctartó való és anyagát tekintve is készülhet fémből és műanyagból is. Alkalmazása egyszerű és észrevehetetlenül tartja a polcot a helyén.

Vezetősín, tolóajtó sín

Tolóajtó sín, másnéven vezetősín alkalmazásával lehet a bútorokon elhelyezkedő ajtók nyitását helytakarékosabban és esztétikusabban megoldani. Alkamazási területe főleg a gardrobok és ruhásszekrények, ahol a nagyméretű ajtók több ponton és folyamatosan történő rögzítése elengedhetetlen, de előszerettel alkalmazzák kisebb bútorokon, pl komód is.

Állítható láb

A bútorok egyszerű szintezésére, egymáshoz hangolására, magyarul emelésére és süllyesztésére szolgál.

Vízvető (vízzáró)

A vízvetőt, vagy másnéven vízzárót a konyhai munkalapok széle és a fal közé szokás rögzíteni. Anyagát tekintve készülhet fémből és műanyagból, színe hangolódhat a munkalap, a csempe színéhez is, vagy akár szálcsiszolt alumíniumból is készítik, amely tökéletesen harmonizál az eloxált konyai gépek frontjához. Meggátolja a folyadék és kosz bejutását a munkalap és fal között, puha gumis része kiválóan idomul a falburkolat fugáihoz is. Könnyen tisztán tartható és a sokféle idomszettel könnyedén rögzíthető bárhová.

Fatipli:

A tipli, vagy fatipli a bútorok elemeinek összeillesztéséhez szükséges. Különböző méretekben kapható, speciális ragasztóval szükséges rögzíteni. Az egyik legtraidicionálisabb alapanyaga a bútoriparnak és a mai napig előszeretttel használják, mivel stabil és láthatatlan kötést biztosít a két rögzítendő felület között.

Bútorfogantyú:

Nemcsak funkcionális szerepet tölt be a bútorainkon, hiszen ezt fogjuk meg és ezzel nyitjuk ki az ajtó, vagy húzzuk ki a fiókot, hanem esztétikailag is nagyon fontos. Rögzítése egy, vagy két pontos, szinte minden esetben csavarral történik, színe, anyaga és formája azonban számtalan variációban létezik.

Fiókelő

Bútorok esetében a front kifejezés az azonnal látható részeket, azaz ajtókat és fiók előlapokat jelenti. A front kivetőpántál, csavarral, tiplivel, vagy görgőkkel kapcsolódik a bútor korpuszához, azaz a vázhoz.

Ajtó

Ajtó, vagy másnéven front. Bútorok esetében a front kifejezés az azonnal látható részeket, azaz ajtókat és fiók előlapokat jelenti. Az ajtó kivetőpántál, csavarral, tiplivel, vagy görgőkkel kapcsolódik a bútor korpuszához, azaz a vázhoz.

Polc

A polcok a bútorok belsejében találhatók, polctartókkal (A polctartó nevéből adódóan a bútorainkban található polcok rögzítésére szolgál. Eltérő furatú lyukakba eltérő méretű polctartó való és anyagát tekintve is készülhet fémből és műanyagból is. Alkalmazása egyszerű és észrevétlenül tartja a polcot a helyén.) rögzítjük őket és általában bútorlapból készülnek. A bútorgyártás leginkább költségkímélő alapanyaga a bútorlap, másnéven faforgácslap. Gyártása során a zúzott (általában: nyírfa, nyárfa, fenyőfa, tölgyfa) forgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze, majd préselik. A tömörfa hátránya a bútorlappal szemben azon túl hogy drága, például összeszárad, vetemedik és a felületkezelése is költséges.

Hátfal

A hátfal a bútorok hátulján helyezkedik el, szinte minden esetben hdf anyagból készül:  a HDF-lap magas sűrűségű farostlemez (High Density Fibreboard) farostokból áll, amelyeket műgyanta hozzáadásával és hő segítségével préselnek össze. A nagy sűrűségű, zárt felületű HDF/MDF lemezek környezetbarát, száraz technológiájú eljárással készülnek folytonos üzemű gyártósoron. A gyártóberendezésnek köszönhetően sima és homogén felületű lemezeket állít elő. Felhasználási területei: bútorgyártás, hátfalak, keretek, szegélyek, ajtógyártás, fiókfenék. A termék előnyei: nagyon nagyfokú stabilitás és hosszú élettartam, alacsony dagadási érték, különösen magas sűrűség, sima felület, magas tartósság, kiváló megmunkálhatóság, laminálásra, furnérozásra, fóliázásra kiválóan megfelelő.
 
Korpusz
 
Ha valahol a korpusz kifejezést látod, egy bútor esetében arra kell gondolnod, amit többnyire nem látsz. Tehát a fronton, azaz ajtókon és fiók előlapokon kívül minden. A korpusz a bútor váza, kerete, ez határozza meg egy bútor tartósságát, súlyát és méretét.
 
Front
 
Bútorok esetében a front kifejezés az azonnal látható részeket, azaz ajtókat és fiók előlapokat jelenti. A front kivetőpántál, csavarral, tiplivel, vagy görgőkkel kapcsolódik a bútor korpuszához, azaz a vázhoz.

Ülőgarnitúra és matrac alapanyagokkal kapcsolatos fogalmak:

Bonnellrugós

Bonnellrugós: sok, különböző méretű, tölcsér, vagy homokóra alakú acél rugóból áll, melyek egyenként össze vannak kötve és így alkotnak rugótáblát. Rugalmas érzetű masszív szerkezetet biztosít, az egyik legrégebbi és legkedveltebb alapanyag a matrac és ülőgarnitúra gyártásban. Előnye, hogy rendkívül tartós és jól szellőzik, kényelmes fekvőfelületet biztosít, nem véletlen, hogy a vendéglátóipar is előszerettel alkalmazza. 

 

Hullámrugós

hullámrugó lapos, S-alakú rugó fajta. Általában ülőgarnitúráknál és ülőfelületeknél használják és szinte minden esetben szivacsrétegben, vagy az alatt helyezkedik el. Keményebb felületet biztosít, mint a bonnell rugó, sokkal kevésbé hullámzik. Főleg a két rétegű kanapéknál használatos (szivacs-rugó konbináció). 

Szivacsos

Egy rétegű felépítés, a vázon egy vastag szivacsréteg van. A szivacs struktúrája nagyban eltér a felhasználandó felülettől, de leggyakrabban ülőfelületeknél használatos. Keményebb felületű, élettartama nagyban függ attól, hogy milyen minőségű szivacsot alkalmaznak.

Táskarugós, zsákrugós

táskarugós, másnéven zsákrugós elnevezés azokra az ágybetétekre vonatkozik, ahol a rugók egyesével külön-külön vannak rögzítve és nem tud kialakulni a bonellrugó esetében előforduló "hullámzó" mozgás. A táskarugós rendszer tulajdonképpen továbbfejlesztett vátozata a hagyományos rugós ágybetéteknek. Rendkívül jól követi a test vonalát és kényelmes fekvőfelületet biztosít. 

 

Dupla rugós

Három rétegű kialakítás, a vázon rugó és szivacs réteg is található. Magas komfortérzetet nyújt, élettartama hosszú strapabíró kivitelének köszönhetően.