Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36206177818

Bútorgyártásnál felhasznált fogalomszótár A-Z kisokokos

Lapra szerelt

Ezt a termékünket lapraszerelt állapotban szállítjuk. A gyári csomagolás tartalmazza az összeszerelési útmutatót és megóvja a bútort a karcoktól amíg az otthonodba kerül.

Készre szerelt bútor

Ezt a termékünket elemenként összeszerelt állapotban kapod meg és Neked nem lapra szerelt bútort kell összeállítanod (így picit nekünk nehezebb a kiszállítás és kérjük ellenőrizd az ajtód méretét, hogy biztosan beférjen a termék az otthonodba).

Lapszabászattal kapcsolatos fogalmak:

MDF lap

Bútorlapok alapanyaga. Nagy nyomáson préselt, közepes tömörségű farostlemez. Alapanyaga bükk, nyár, tölgy, fenyő és fafeldolgozási hulladék. Megfelelő megmunkálás után a fával szinte egyenértékű alapanyagot kapunk. Lehet fóliázott vagy festett MDF lap.

bútorlapok (faforgácslap, forgácslap)

Fenyő és lágylombos (pl. éger) faanyagok forgácsából, ezek felhasználásakor keletkezett fahulladékból műgyantaalapú ragasztó, mint kötőanyag és hő alkalmazásával állítják elő. Mérsékelten vízálló. Az esztétikus felszín kialakítása miatt laminálják a lapokat.

Rétegelt lemez

Funér rétegekből felépített falemez, a rétegek fajtája és vastagsága azonos, melyeket enyvvel vagy műgyantával rögzítenek egymáshoz. Nagyon kedvelt feldolgozási forma, hiszen olcsó, jól megmunkálható, könnyen javítható.

Furnérozott lap

Valódi faborítású bútorlap / MDF lap

HDF

Sík lemezzé préselt famegmunkálási hulladék. Műgyanta hozzáadásával és hő segítségével préselik össze.

ABS élzárás

A bútorlapok szélén található élműanyag, melyet élzáró géppel, speciális ragasztóval rögzítenek.

Bútor szerelvényekkel kapcsolatos fogalmak:

Kivetőpánt

Bútorlapokból készült bútorok ajtajának rögzítésére szolgál.

Fiókcsúszó

Lehetővé teszi a fiókmozgatást.

polctartó

Polcok rögzítésére szolgál.

Vezetősín

Alkalmazásával könnyebben kialakítható a kívánt sík felület.

Állítható láb

A búrok emelésére szolgál.

Vízvető (vízzáró)

Konyhai munkalapok széle és a fal közé szokták rögzíteni.

Fatipli:

Bútorok elemeinek összeillesztéséhez szükséges. Különböző méretekben kapható, speciális ragasztóval szükséges rögzíteni.

Bútorfogantyú:

A különböző színű bútorlapokhoz a hozzájuk harmonizáló fogantyúkkal vannak szerelve. Ezeket a mintaképeken jól felismerhetőek. Természetesen lehetőség van arra, hogy a fogantyúk színén, formáján változtatni lehessen. Erről az egyes bútortípusoknál fennálló lehetőségekről kérjen bővebb tájékoztatást.

Ülőgarnitúra és matrac alapanyagokkal kapcsolatos fogalmak:

Bonnellrugós

Sok, különböző méretű, tölcsér alakú rugóból áll, melyek egyenként össze vannak kötve és így alkotnak rugótáblát. A rugók általában 5-6 cm átmérőjűek és 2-2,2 cm vastagságúak. Rugalmas érzetű masszív szerkezetet biztosít.

Hullámrugós

Lapos, S-alakú rugó fajta. Csupán pár cm vastagságú rugókból áll, így önmagában nem is nyújt akkora kényelmi érzetet, mint a bonellrugós kialakítás.

Szivacsos

Egy rétegű felépítés, a vázon egy vastag szivacsréteg van. Keményebb felületű, élettartama nagyban függ attól, hogy milyen minőségű szivacsot alkalmaznak.

Dupla rugós

Három rétegű kialakítás, a vázon rugó és szivacs réteg is található. Magas komfortérzetet nyújt, élettartama hosszú strapabíró kivitelének köszönhetően.